Ludo Onzea
Ludo Onzea

Boekillustratie en stofwikkels

Het enige boek dat Ludo volledig met acht pentekeningen illustreerde is 'Het Innerlijk tehuis' van Leopold Flam, dat in 1957 verscheen. Er werden 1.200 ex. gedrukt op gevergeerd houtvrij papier, 100 ex. op Engels featherweight en 26 ex. met opdruk van A tot Z. (zie Werk in een openbare collectie).

Voor de 'De familie Roothooft' van Gerard Walschap ontwierp hij zowel de boekband als de stofwikkel. Voor 'Na ons de monsters' van Frans Buyens ontwierp hij de stofwikkel. Deze ontwerpen worden besproken in 'Werk in een openbare collectie'.

We vonden ook Ludo's ontwerp en het boekje zelf van 'Volksliederen van Lod. De Vocht', uitgegeven door 't Levende Lied in 1949. Voor het omslag heeft Ludo een gestileerde Vlaamse leeuw getekend met een muziekpartituur als achtergrond. Een exemplaar wordt bewaard in de bibliotheek van het Conservatorium te Antwerpen.

Voor 'Vrolijk Lezen', een reeks leesboekjes voor het lager onderwijs, maakte Ludo illustraties voor het 4de, 5de en 6de leerjaar. De reeks werd uitgegeven door Uitg. Jozef Van In te Lier en liep vanaf het jaar 1934.. De reeks werd geleid door Lode Bogaerts, inspecteur lager ondrerwijs voor Borgerhout en Frans Noels, inspecteur voor Deurne. Verder was er de onderwijzer van het 6de leerjaar Jos Suetens. Een groot aantal van de leesboekjes wordt bewaard in de Ergoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Volgend artikelWerk voor de B.R.T.