Ludo Onzea
Ludo Onzea

Werk in opdracht

Voor de gemeente Borgerhout maakte Ludo een affiche 'De Reuskens'. Zij is niet gedateerd, maar is vermoedelijk van 1949-1950 en wordt bewaard in de Heemkundige Kring van Borgerhout.

Voor de Christelijke Volkspartij, C.V.P. maakte hij in 1950 een verkiezingsaffiche. Die wordt bewaard in het Letterenhuis Antwerpen.

Tijdens de koningskwestie maakte hij een groot schilderij van Koning Leopold III voor de pro-Leopold-betoging. Er bestaat een foto van het schilderij op de Antwerpse Meir, gemonteerd op een vrachtwagen met de betogers er achteraan. De foto zat in ons familiealbum en werd geschonken aan het Stadsarchief Antwerpen. Zij wordt er bewaard onder het inschrijvingsnummer 1990.

Ludo had blijkbaar goede contacten met de Stad Antwerpen. Zo ontwierp hij voor de Sociale Medische Dienst een affiche waarin een man te zien is met een veiligheidsbril en een blinde man met een stok. De affiche (69 x 49) is uitgevoerd in zeefdruk en is gesigneerd maar niet gedateerd. Het origineel op kleiner formaat is ook bewaard.

Ook de vijf werken die hij maakte voor de Maatschappij Onze Woning (nu Woon­haven) vallen onder deze categorie. Zij worden nu bewaard in De Woonhaven, Stenenbrug in Borgerhout. Voor dezelfde maatschappij maakte hij ook een kleine affiche (34 x 22) 'Loop liever niet op het gras …' Zij is gesigneerd maar niet gedateerd. Waarschijnlijk waren de reeks gouaches in verband met hygiëne, die door Mevrouw Minne worden bewaard, ook bestemd voor de Antwerpse scholen.

Een tekst in Ludo's handschrift heeft het over een project in de Antwerpse Nationalestraat. Vermoedelijk gaat het ook om een opdracht voor de stad Antwerpen die niet werd gerealiseerd.

'Beide ingangen v.d. Nationalestraat. Triomfbogen plaatsen die de mensen welkom heten en uitleggen wat er te zien is (contrasten, vooruitgang). In elke aangesloten etalage een kleine etalage plaatsen van ong. 1 x 1 m. In die kijkkast komen er poppen die de contrasten vroeger en nu uitbeelden. Zij kunnen ook een vervolg zijn op elkander. De poppen beelden dames en heren uit van 1900 en van 1955. Er moeten hevige doch schone kleuren gebruikt worden en spotlights geplaatst om de aandacht te trekken. Het moet een ketting-aantrekkingskracht worden. De patronen van de kleren der poppen worden in serie gemaakt, alleen de kleuren veranderen: rood, purper, karmijn, blauw, geel, groen, wit, zwart. Het geraamte is in ijzerdraad, die kan aaneengelast worden. Er moet het aantal specifieke winkels van elks geweten zijn. Het decor, t.t.z. de bijbehorigheden zoals stoelen, auto's enz. worden in ijzerdraad uitgevoerd.'

Volgend artikelBoekillustratie en stofwikkels