Ludo Onzea
Ludo Onzea

Studio Ray Goossens

Van Ludo zijn een dertigtal beschilderde kartons bewaard die moeten gediend hebben als 'background' voor publicitaire tekenfilms van Studio Ray Goossens.

De Antwerpenaar Ray Goossens (1923-1999) is als striptekenaar vooral bekend voor het figuurtje 'Musti' en voor de serie Lucky Luke. Hij werkte regelmatig voor de B.R.T. o.a. voor allerlei generieken. Eind jaren '5O bouwde hij mee de tekenfilmstudio Belvision uit. Waarschijnlijk is Ludo via hem in contact gekomen met de B.R.T. Televisie. In het artikel van Film en Televisie van de jaargang 1961-1962 wordt het productiesysteem aan de hand van foto's duidelijk gemaakt. In het onderdeel van het atelier waar de decors worden uitgevoerd, zijn duidelijk de kartons te zien met perforaties: 'deze dekors worden met fijne penseeltjes en eindeloos geduld gemaakt. want ze zijn voorbestemd om door de lens van het projectietoestel in de bioskoop enorm vergroot te worden op het scherm.'

In een kort curriculum dat Ludo in potlood opschreef, staat: ik werk momenteel voor tekenfilmstudio R. Goossens. Dat moet in 1957 geweest zijn omdat hij vermeldt dat hij van 1954 tot 1956 bedlegerig was. Ludo ontwierp een folder in de vorm van een vierdelig leporello, tweezijdig bedrukt 'Studio Ray Goossens, de grote specialist in technische en publicitaire tekenfilms stelt voor'. Op p. 4 zijn duidelijk enkele typische figuurtjes van Ludo te zien bij een kaart van Belgisch Kongo. De folder dateert waarschijnlijk van 1958.

Volgend artikelGulden Boek OCMW